TEAMWORK2022

hrpwr.hu.: Interjú Hajmássy Anikóval, az eventcsoport alapítójával: 2. rész

Csapatépítő verseny, amely megreformálja a hazai képzés-fejlesztési piacot – Teamwork2021

Hogyan képzelsz el egy országos csapatépítő versenyt, amelyen háromfős vállalati csapatok versenyeznek egymással? Miért innovatív az ötlet, amelyet 2021. június 18–20. között valósít meg az eventcsoport csapata? Interjúnk második része folytatódik, Hajmássy Anikóval, az eventcsoport alapítójával és a teamwork2021 főszervezőjével.

Mielőtt tovább olvasnál, figyelmedbe ajánljuk az interjú első felét, amelyet
ide kattintva érsz el.

Sokoldalú feladatokat, sőt egy rekordkísérletet is említettél korábban a teamwork2021 repertoárjából. Elárulnál erről néhány részletet?

Bár titokban tervezgettük, úgy döntöttünk, ideje megosztani az elképzelést. Megkísérlünk ugyanis felállítani egy rekordot, méghozzá különböző alkatrészekből álló Goldberg-szerkezet építésével. Ez már egy versenyen kívüli, pontszámokat nem befolyásoló feladat lesz. A célunk, hogy hidat építsünk – szó szerint és képletesen is – a résztvevők között, így az összes versenyző kreativitására és persze ügyességére számítunk.

Miért tartottátok fontosnak, hogy olyan feladattal is készüljetek, amelyek nem a versenyhelyzetet élezik ki?

Ennek az oka sok mindenre visszavezethető, többek között például az eventcsoport mottónkra is: “Mindig kell egy jó csapat”. A mi értelmezésünkben a “jó” nem kizárólag az élet, a munka kihívásai során elért eredmények függvénye, ahogyan a “csapat” sem mindig ugyanazt a néhány főt jelenti. Számunkra a “jó” az együttműködésre való készségnél kezdődik és ennélfogva sok mindent kifejezhet, a kellemes beszélgetésektől egészen a szárnyaló teljesítményig.

És hogyan értelmezitek a “csapat” fogalmát?

Fontosnak tartjuk megvilágítani, hogy egy szervezet életében nemcsak a szorosan együtt dolgozók alkotnak egy csapatot, hanem az adott divízió tagjai, sőt maga a vállalat is a csapat kiterjesztett része. Együtt kell gondolkodni és cselekedni, így mindenki egy célért küzd, ki-ki a maga eszközeivel. A világrekord-kísérletünk is ezt a helyzetet modellezi – azért, mert vannak egyéni céljaink, összedolgozhatunk másokkal is, sőt sokszor nem az eredmény a legnagyobb büszkeségünk, hanem a folyamat, amelynek során képesek vagyunk közösen, együttműködésben kiteljesedve, akár tét nélkül lerakni valamit az asztalra.

Jól sejtem, hogy ebben Jon Gordonnak jelentős szerepet szántok?

Így van, hiszen nem véletlen, hogy őt kértük fel arra, beszéljen a vezetés és együttműködés szerepéről, a csapatok sikerességéről, a versenyről és számos kapcsolódó témáról, amelyekről best-sellereiben írt. Jon kivételes szakember és ember, akit nagyon erős karizmatikusság leng körül. Ezt mérhetetlenül energikus és pozitív hozzáállásának köszönheti. Nagyon örülünk neki, hogy ő is lelkesedik a versenyért, szeretjük ezt a kialakult összhangot közöttünk.

Miért volt fontos számotokra, hogy nemzetközi hírű előadót hívjatok meg a versenyre?

Számunkra nem az előadó népszerűsége volt döntő szempont, sokkal inkább szakmai minősége. Tapasztalt szervezeti trénereink őszintén elismerik Jon munkásságát, és felhívták rá a figyelmemet, érdemes lenne elgondolkodnunk azon, hogy felkérjük előadónak. Közösen döntöttünk úgy, hogy ő a legmegfelelőbb személy, akit el tudunk képzelni a feladatra, illetve akivel közös értékekben hiszünk a verseny kapcsán.

Milyen értékekre gondolsz pontosan?

Mi a verseny két legfontosabb értékét az együttműködésben és a tudástranszferben látjuk. Hiszünk benne, hogy ezek hajtják a világot előre, a valódi fejlődés irányába.

Az együttműködésről már sokat beszéltünk. A tudástranszfer hogyan jelenik meg a teamwork2021-en?

A verseny során a fókuszt a gyakorlati, tapasztalati tanulásra helyezzük. Nem kínálunk kész megoldásokat a csapatmunka kihívásaira. A mi küldetésünk az, hogy sokoldalú és hatékony eszközöket, módszertanokat bevetve abban támogassuk a csapatokat, hogy saját szervezeti környezetükre szabottan ők fedezzék fel, miként érdemes kezelniük a változást, a kihívásokat. Erről a szemléletről sok szó esik majd a versenyen. Többek között ezek miatt döntöttünk úgy, hogy a verseny teljes anyagát, minden hasznos módszertant hazavihetnek magukkal a résztvevők. Bízunk benne, hogy valamennyi cég hasznára válik majd ez a lehetőség, ahogyan abban is, hogy sikerül megmozgatnunk a jövő generációját.

Kifejtenéd, hogy a jövő generációja alatt kikre gondolsz pontosan?

Kifejezetten a gazdasági egyetemek hallgatóira gondoltunk, ugyanis számukra is meghirdetjük a versenyt. Az előzetes “házi elődöntőket” követően tizenkét hallgató, azaz négy csapat a vendégünk lesz, és megmérettetheti magát a versenyen a piac valódi szereplőivel. Elképzelhető, hogy születik majd néhány izgalmas eredmény, de ez még a jövő zenéje. Az viszont biztos, hogy a kétnapos verseny kiváló kapcsolatépítési lehetőséget jelent a hallgatóknak, illetve a versenyző vállalatoknak is, hiszen nagy fejlődési potenciál és lehetőség van az agilis, fejlődni vágyó fiatalokban. Mindebből még azok a hallgatók is kivehetik a részüket, akik nem jutnak tovább a házi elődöntők során, hiszen számukra animátori lehetőséget biztosítunk.

A csapatépítő-verseny koncepciója innovatív kezdeményezés a hazai képzés-fejlesztési piacon. Van más tervetek is a versennyel kapcsolatban, amely innovatív szemléletet tükröz?

Igen, minden tekintetben fontosnak tartjuk az innovációt. A koncepció, a versenyfeladatok, Jon Gordon előadásának témája mind e köré szerveződnek, ahogyan az “utánpótlás” bevonásával is igyekszünk újító szelleműek maradni. Ezek mellett úgy alkottuk meg a teamwork2021-et, hogy a rendezvényszervezés területén is innoválhassunk.

Mondanál néhány példát?

Nagy büszkeségünk saját, egyedi applikációnk, amelyet kifejezetten a versenyre fejlesztettünk a környezetvédelem és az innováció jegyében. Olyan technikai megoldásokat vezettünk be, melyek szavatolják, hogy 100% környezetbarát legyen a rendezvény – nem használunk például papírt egyáltalán, ami egy ekkora volumenű szakmai versenynél nagy dolog. De bízunk benne, hogy a versenyzők észreveszik majd a rendezvényszervezés terén megmutatkozó fejlesztéseinket is, a vendégvárástól a tájékoztatáson át az elutazásig.

A koronavírus-helyzetre felkészültetek? Ugyan a verseny fél év múlva esedékes, de fontos lehet ezzel a tényezővel is kalkulálni.

Sajnos ez így igaz. Nem tudjuk, mit hoz a holnap, ezért igyekeztünk biztosra menni. A verseny két napja során a siófoki Hotel Azúr szállodában leszünk, és a teljes létesítményben csak a versenyzők és mi, a szervezők szállunk meg. Minden résztvevő számára külön egyágyas szobát biztosítunk, valamint gondoskodunk a levegő fertőtlenítéséről, illetve a folyamatos, körültekintő takarításról. A legfontosabb számunkra, hogy biztonságban és bizalmi légkörben fejlődhessenek a résztvevők, és a lehető legtöbb tudást vihessék haza magukkal. (x)

Forrás: http://hrpwr.hu/cikk/csapatepito_verseny__amely_megreformalja_a_hazai_kepzes_fejlesztesi_piacot__teamwork2021?fbclid=IwAR1r7R0S5964gN1XpbTY4UxSOe7lOKpgVjjF-M6hfKHlmTIP7FVM2foTGPI