TEAMWORK2022

hrpwr.hu: Teamwork2021 – Legyél az ország 10 legjobb vállalati csapata között!

“A 2020-as esztendő átalakította és számos értelemben új irányba terelte az életünket. Ez az év az akadályok éve volt, 2021 azonban a szakmai kihívások és a csapatok éve lesz” – fejtette ki Hajmássy Anikó, az eventcsoport alapítója és a teamwork2021 országos csapatépítő verseny főszervezője. Ismerd meg a verseny egyedülállóan innovatív koncepcióját, amelyre akár te és csapatod is nevezhettek!

A koronavírus-helyzet soha eddig nem tapasztalt változást hozott a rendezvényeket, közösségi eseményeket, csapatépítő programokat szervező cégek életében. Az eventcsoport-nál hogyan éltétek meg a változásokat?

Igen, sajnos mi is tapasztaljuk, hogy a COVID teljes mértékben átformálta a mindennapjainkat, illetve komoly változásokat hozott az üzleti és szervezeti környezetben is. Nagyon nehéz év volt, de a csapatunk kiállta a próbát. Örömmel tölt el, hogy krízishelyzetben képesek vagyunk egymásba kapaszkodni és egy irányba tekinteni – méghozzá nem hátra, hanem előre. Az akadályok ellenére mindannyian úgy érezzük, hogy bár a helyzet átírta mindazt, amit a világ működéséről gondoltunk, eközben felemelt és megerősített olyan egyetemes értékeket, amelyeket mi mindig fontosnak tartottunk.

Milyen értékekre gondolsz? 

Számunkra ilyen érték az egymással való törődés, az összetartás és összetartozás, a küzdeni tudás és a gyors, határozott döntéshozatali készség. Ezeket mind próbára teszik a komoly krízishelyzetek, de a csapatok, amelyek képesek együtt fejlődni, jelentős helyzetelőnyre és komoly tapasztalatokra tesznek szert.

A verseny kreatívvá tesz. A sikerre törekvés együttműködővé. A kreatív és együttműködő csapatok erősek: ők a nyertesek” – írjátok a teamwork2021 oldalán. A verseny koncepcióját is ezek az értékek ihlették?

Teljes mértékben, hiszen a teamwork2021 koncepciója lényegében az eventcsoport esszenciája. A verseny magába foglal mindent, amit húsz éves szakmai tapasztalatunk és a hátunk mögött álló, több mint 1500 rendezvény, csapatépítő, vezetői workshop által megtanultunk. Három varázsszavunk van: törődésegyüttműködés és csapat. Ez a három dolog az, ami áthatja a munkánkat és így eddigi legnagyobb vállalásunkat, a teamwork2021 országos vállalati csapatépítő versenyt is.

Honnan jött az ötlet, hogy éppen vállalati csapatépítő versenyt szervezzetek?

Minden csapatépítőt, minden workshopot, minden általunk szervezett eseményt nagyon pontosan visszamértünk és elemeztünk. Ennek köszönhetően fedeztük fel, hogy akkor volt igazán sikeres egy-egy, akár 2–3 évig zajló folyamat, ha a vezetőket összehívtuk, ha velük dolgoztunk és segítettünk, hogy ők cseréljenek tapasztalatot egymással. Ezek a szervezetfejlesztési/csapatépítési projektek a vártnál is nagyobb eredményeket hoztak és innen jött az ötlet, hogy szervezzünk ebből egy vállalati vezetőket célzó, igazi, nagy eseményt, egy kétnapos versenytamelyen háromfős vállalati csapatok mérettetnek meg egymással 2021. június 18–20-án.

Miért innovatív a verseny? Hallgasd meg a részleteket a szervezőktől!

Hogyan fogalmaznád meg, pontosan mi a verseny célja?

Talán inkább azzal kezdeném, hogy mi nem célja a versenynek, hiszen sok erre vonatkozó kérdést kapunk az érdeklődő csapatoktól: a teamwork2021 nem nyílt színterű versenyzésről szól. A résztvevőknek nem kell egymás előtt szerepelniük, nem presszionálja őket ez a teljesítménykényszer. Ezt segíti például, hogy a csapatok az általuk választott jeligét használják a verseny során, pontszámaikat ekképpen rögzítjük és hirdetjük ki. A mi elképzelésünk szerint ez a verseny tehát elsősorban nem csapatverseny, hanem csapatépítő verseny, ami nagy különbséget jelent.

Mit takar ez a különbség ebben az értelmezésben?

A csapatépítő verseny elsődleges célja az, hogy a háromfős csapatok megtanuljanak még hatékonyabban együttműködni egymással, amit aztán képesek megélni, továbbadni a saját szervezeti közegükben, “otthon”. Azzal is támogatjuk őket ebben, hogy a verseny teljes tudásanyagát a rendelkezésükre bocsátjuk. Olyan módszertant és kész összefoglaló anyagot vihetnek haza, mellyel képesek lesznek edukálni a kollégáikat, sőt akár házi versenyt is szervezhetnek nekik a teamwork2021 mintájára.

Elsődleges célt említettél – ez azt jelenti, van még más célotok is a versennyel?

Igen, másodlagos célunk az, hogy megtaláljuk Magyarország 10 legjobb vállalati csapatát, kialakítva egy olyan rangsort, amely az elért pontszámok és az elismert vállalatvezetőkből álló zsűri értékelése alapján jön létre, és amelyet szakmai díjjal jutalmazunk. Minderre büszkén tekinthetnek a résztvevők és vállalataik is. Bízom benne, hogy e mentén versenyünk sikeres, hagyományteremtő kezdeményezés lesz.

Mesélnél arról, milyen típusú feladatokra számíthatnak a résztvevők?

teamwork2021 során az elméleti és gyakorlati szakmai tudás, valamint az ezekhez köthető készségek összehangolására építünk. A verseny feladatai egészséges versenyszellemet és gyakorlatias szemléletmódot kívánnak a versenyző csapatoktól, akiket szervezetfejlesztő trénereink vezetnek végig a kihívásokon. A két nap során jelentős hangsúlyt fektetünk a koncentrációs és prezentációs készségre, a rugalmasságra, az együttműködési és gyors döntéshozatali készségre, valamint a stratégiai szemléletmód erősítésére.

A részletes programleírás szerint izgalmas kihívások várnak a versenyzőkre. Szervezőként melyik a kedvenc feladatot?

Őszintén szólva csak nagyon nehezen tudnék választani, hiszen mindegyiknek megvan az egyedi varázsa. Készülünk például elméleti menedzsment és vezetési kérdéseket érintő “Team Mit Tud?” feladattal, amely kiemelt amerikai előadónk, Jon Gordon szakmai előadásához kapcsolódik. Ennek témája a csapat, az együttműködés és a siker kapcsolata. Jon Gordont rendkívül nagyhatású és nagytudású szakembernek tartom, így izgatottan várom, hogy találkozzunk személyesen. Még sosem járt Magyarországon, kifejezetten a verseny miatt érkezik, így bízom benne, hogy számára is különleges lesz az élmény. A feladatokhoz visszatérve: a versenyzők számíthatnak kooperációt és időgazdálkodást igénylő Titkok szobája kihívásra, valamint ügyességet és tájékozódási készséget igénylő, különleges szabadtéri feladatokra; ilyen a Hárman kétfelé program is. Sőt, a verseny zárásaként még egy Guinness világrekord felállítására is kísérletet teszünk.

Forrás: http://hrpwr.hu/cikk/teamwork2021__legyel_az_orszag_10_legjobb_vallalati_csapata_kozott?fbclid=IwAR176NBOrQJAvUuPBKMWstk7n6exVivsdUbn0dgc5iCRopucskcwEmgkmRo